Skip Navigation Links

Haber Detay


Türkiye’de bir ilk İkili Atık Toplama Sistemi


Atık yönetimi konusunda öncü belediyelerden birisi olan Fethiye Belediyesi çalışmalarına yeni bir projeyi daha kattı. Pilot bölge seçilen Göcek’te kapı kapı bilgilendirmeler ile her haneye 2 adet konteyner temin edildi.

Barkodlu atıklı alım sistemi
Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri Göcek Mahallesi’nden yaklaşık 250 hanelik pilot bölge seçimi yaparak, kapı kapı bilgilendirmeler ile her haneye 2 adet konteyner temin etti. Bu atık toplama ekipmanlarının üzerindeki barkodlar sayesinde konteynerler, kullanan kişilere tanımlandı. Sıfır atık işleminin sağlıklı yürütülebilmesi açısından iki atık türünün birbirine karıştırılmadan atılmasının sağlanması için her atık alımında bu barkodlar okutulmakta ve herhangi bir yanlış atımın tespiti halinde tanımlı olan vatandaşa uyarı mesajı gitmesi sağlandı.

“Çift yönlü fayda sağlandı”
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak; “İkili Atık Toplama Sistemi Projesi kapsamında 35 sokaktan çeşitli hacimlerde toplam 26 çöp konteyneri kaldırıldı. Her gün çöp toplama işlemi yapılan bu bölgeden toplanan ambalaj atığı miktarı ise yok denecek kadar azdı. Bu proje ile bugüne kadar toplam 21.760 Kg ambalaj atığı geri kazanım sürecine dahil edilerek ekonomiye kazandırıldı ve çöp olmaktan çıktı, öte yandan temizlik işlerinin çöp toplamayla  ilgili sıklığı azaltıldı. Kısacası çift yönlü fayda sağlandı. Proje her ne kadar Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzün fikri olsa da halkın desteği olmadan yürütülemezdi. Alınan yola bakılınca bu bölgedeki vatandaşlarımızın katılımının aktif olduğu rahatlıkla görülebilmekte. Ayrıca bu işi sahada yürüten çalışma arkadaşlarım, teknolojik alt yapının kurulumu ve takibi için program hazırlayan Bilgi İşlem Müdürlüğü, toplama işlemini yapan Kaydem Plastik personelleri, Temizlik İşleri personelleri ve desteğini sürekli aldığımız Göcek Zabıta Birimine teşekkürü bir borç biliyorum.” dedi.