Skip Navigation Links

Haber Detay


Sıfır Atık ödülleri sahiplerini buldu


Fethiye Belediyesi, Deniz-Temiz Turmepa Derneği, Deniz Ticaret Odası , D-Marin Göcek ve Travel Foundation İngiliz Vakfı işbirliğinde yapılan Mavi Dalga projesi kapsamında ‘tekneler yarışıyor’ isimli sıfır atık ödülleri sahiplerini buldu.

Tekneler yarıştı
Ambalaj atıkları projesinde dereceye giren Uğur Kaptan 2 teknesi sahibi Hasan Balcı’ya ödülünü Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca takdim etti. Sunkissed Teknesi sahibi Sibel İlmeç’e ise Fethiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan ödülünü verdi. Melis Teknesine ödülü D-Marin Türkiye Direktörü Onur Ugan verdi. Bitkisel atık yağları düzenli olarak teslim eden ve aynı zamanda projeye destek veren Sonka teknesi, Nilperi teknesi, Sogno Motor Yat ve Acar Motor Yat’a ödülleri, programa katılan protokol tarafından takdim edildi.

Fethiye Belediyesi’nin çevresel faaliyetleri anlatıldı
Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak, 2021 yılında sürdürdükleri faaliyetleri anlatan bir konuşma yaptı. Çevre Mühendisi Hatice Kabak, “Sürdürülebilir denizcilik uygulamalarını geliştirmek, denizlerin ve deniz çevresinin korunması adına Fethiye Belediyesi, Deniz-Temiz Turmepa Derneği , Deniz Ticaret Odası , D-Marin Göcek ve Travel Foundation İngiliz Vakfı işbirliğiyle, turizm sektöründe faaliyet gösteren kişilere, turistlere; denize ve çevreye yönelik tehditleri anlatmayı ve bu konularda farkındalığı arttırmayı hedefleyen Mavi Dalga Projesi 2015 yılından bu yana sürdürülmektedir. Proje ayrıca, sektörde ve turistler arasında sürdürülebilir uygulamaların düzeyini yükseltmeyi, daha temiz ve çekici bir turizm ürünü yaratmayı da hedeflemiştir. Proje kapsamında yapılan bazı çalışmalardan bahsedecek olursak; Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan ve ilk aşamada Türkçe olarak 2000 adet basılan Mavi tur tekneleri, günübirlik tur tekneleri ve yelkenliler için pratik bilgiler ve örnek uygulamaları içeren Sürdürülebilir Denizcilik Uygulama Kitapçığı çıkarıldı. Bu kitapçık; Türkçe olarak basılmış bu tarzda ve kapsamda  ilk kitapçık olma özelliğini taşıdı. Sürdürülebilir Denizcilik Uygulamaları Atölye çalışmaları yapıldı. 130'dan fazla sektör çalışanının katılımının sağlandığı Denizcilik Okulu Tarafından 3 Saat teorik, 3 saat uygulama olmak üzere 6 saatlik bir eğitim programı gerçekleştirildi. Biyoçözünür ürünlerden güneş panellerine geniş kapsamda tekne kullanıcılarını ilgilendiren ürünlerle ilgili bilgileri içeren 1000 Adet baskı yapıldı ve teknecilere dağıtıldı. İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan Mavi Dalga haritasından geri dönüştürülmüş kağıda  60.000 adet basıldı ve tekne turlarına katılan müşteriler hedeflenerek dağıtımı yapıldı. Haritanın arka yüzüne basılan çocuklara yönelik bölümde çevre ile ilgili mesajlar veren oyunlar yerleştirildi. Gezi Tekneleri İçin Sesli Mesajlar Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlandı. 100 adet hafıza kartı yapıldı ve teknelere dağıtıldı. Yine projeyle ilgili tasarlanan Mavi Dalga web sitesi üzerinden bu Sesli mesajlara ulaşılabilmektedir.  Yolcular İçin Bilgilendirici Levhalar; Günübirlik tekneler, Mavi Tur tekneleri kabinleri için A5 boyutlarında 2000 adet basıldı ve teknelere dağıtıldı.  Marinalar için Bilgilendirici Levha ve Posterler tasarlanıp, basılarak 200'den fazla malzeme Fethiye ve Göcek'teki bütün bağlama yerlerine dağıtıldı. Koylarda ve Adalarda Bitkisel Atık Yağ ve Atık Pil Geri Dönüşüm toplama noktaları  kuruldu” dedi.

“Belediye olarak çevre ödülleri aldık”
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise, “Fethiye Belediyesi olarak farklı şehirlerde çevre ödülleri aldık. Mavi Dalga projesi başladığında da çok heyecanlanmıştık. Bu projenin dalga dalga yayılmasını istiyoruz. Çevre çok önemli, çevre olmazsa Fethiye’de turizmin tarımın hiçbir önemi olmaz. Çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak için çevremize sahip çıkmalıyız. Körfez kirliliğiyle ilgili birtakım çalışmalar yapılmıştı. Körfezimizdeki kirliliğin etkenlerinden biri de tarım atıklarının körfeze ulaşmasıydı. Bakanlığımız ile birlikte işbirliği yaparak mahallelerimize konteynır dağıtmıştık. Tüm bu atıkların lojistiğini Fethiye Belediyesi olarak üstlendik ve Denizli’de bertarafını sağlıyoruz. Bu da çevreye verilen değerdir. Sizlerin de bizlere aktarabileceğiniz projeler olursa belediye olarak destek olmaya hazırız. Çevreden hiçbir zaman tasarruf etmeyeceğiz. Hep destek olacağız. Tasarruf etmeyeceğimiz tek nokta budur. Diğer tekne sahibi arkadaşlarımız da bu tür etkinliklere katılırsa çok mutlu oluruz. Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan’a da verdiği destekten dolayı çok teşekkür ederim” dedi.

Fethiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan ise, “Bu tekne sahiplerine teşvik anlamında bir yarıştır. İnşallah seneye daha da büyüyerek tüm teknelerimizin katılımlarıyla yarışmalar yapacağız. Hassasiyet göstererek katılım sağlayan tüm teknecilerimize teşekkür ederim” dedi.