Skip Navigation Links

Haber Detay


OTİZM PARKI İÇİN İMZALAR ATILDI

OTİZM PARKI İÇİN İMZALAR ATILDI

Fethiye Belediyesi, otizm spektrum bozukluğuna dikkat çekmek için örnek bir projeye imza atıyor. Özellikle otizmli çocukların akranlarıyla zaman geçirip, sosyal etkinliklerini çoğaltarak eğlenmelerini ve toplumla kaynaşmalarını amaçlayan “Otizm Parkı” projesi hayata geçiriliyor. Fethiye’ye “Otizm Merkezi” yapılması için Fethiye Belediyesi ile METE Group arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Fethiye Belediyesi Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısında Fethiye Belediyesi’nin belirleyeceği bir yere otizm parkı yaptırılması yönündeki çalışmaları yürütmesi için Belediye Başkanı Alim Karaca’ya tam yetki verilmişti.

İmzalar atıldı
Projelerin tamamlandığı otizm parkıyla ilgili olarak Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ve hayırsever iş insanı Niyazi Mete’nin temsilcisi, avukat Şule Yılmaz işbirliği protokolüne imza attılar. Fethiye Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen imza töreninde avukat Şule Yılmaz, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’ya ve Fethiye Belediyesine destek verdikleri sosyal proje nedeniyle teşekkür etti.

Yılmaz,  “Otizm Parkı, Mete Grup için çok değerli bir proje. Sayın Niyazi Mete işleri nedeniyle şu an burada bulunamadı. Ama parkın yapım sürecini yakından takip edecek. Bu defa da Fethiye Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla gerçekleştirmeyi planladığı, otizmli çocukların akranlarıyla zaman geçirip, sosyal etkinliklerini çoğaltarak eğlenmeleri ve toplumla kaynaşmaları amacına yönelik olarak açılacak olan Otizm Parkı projesine destek oluyoruz” şeklinde konuştu.

Halkımıza verdiğimiz bir sözü daha yerine getiriyoruz
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise “Bugün halkımıza verdiğimiz bir sözü daha gerçekleştirme yönünde ilk adımı atacak olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum. Zira 2019 yerel seçimlerinde verdiğimiz sözlerden bir tanesi de Fethiye’ye bir Otizm Merkezi kazandırmaktı. Sosyal belediyecilik anlayışımız gereğince otizmli bireylerin günlük yaşantılarına yönelik bir iyi bir şeyler yapmak istiyorduk” dedi.

Başkan Alim Karaca konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Bu kapsamda, İstanbul’da ve Göcek’te ikamet eden hayırsever bir dostumuz, METE Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Niyazi Mete ile gerekli görüşmeleri yaptık. Belediyemiz tarafından belirlenecek bir park alanına kendisi anahtar teslim şeklinde bir Otizm Parkı kazandırabileceğini belirtti. Gerekli tüm malzeme, imalat ve işçilik giderlerini bizzat üstlenecek. Kendisinin tek şartı, parkın isminin “Niyazi Mete Otizm Parkı” olarak belirlenmesi ve parkın uzun yıllar bu isimle ve sadece bu amaçla kullanılmasıdır.

Biz de yaptığımız araştırmalar çerçevesinde, Adliye civarında, halen boş durumda olan bir parkımızı bu hayırlı iş için kullanabileceğimiz kanaatine vardık. Söz konusu yapının projesi hazırlandı.

Otizm Parkı bireylere ve ailelere umut olacak
Bu park sayesinde otizmli çocuklar diğer arkadaşlarıyla sosyalleşme imkanına kavuşacak. Hem de bir yandan gönüllerince eğlenecekler. Otizm Parkı otizml
i bireylere ve ailelerine umut olacak. Otizmli bireyler ve ailelerine yönelik eğitici ve geliştirici hizmetleri bir bütün olarak sunmayı hedefleyen Merkezin yapımına en kısa zamanda başlıyoruz.

Önümüzdeki günlerde Sayın Niyazi Mete ve Fethiye Otizm Derneği ile birlikte bu konuda bir protokol imzalayarak süreci başlatmayı planlıyoruz. Daha sonra ise ilgili tüm paydaşlarımızla el ele kol kola verip otizmli vatandaşlarımız ve aileleri için çalışacağız. Bu vesileyle, bağışçımız Sayın Niyazi Mete’ye şahsım ve Fethiye halkı adına, kamuoyu önünde bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum“ dedi.

Otizm nedir?
Otizm; doğuştan gelen, beyin ve sinir sisteminin yapısal ve / veya işlev farklılığından kaynaklandığı düşünülen, 3 yaşından önce başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin çevresiyle sözel ya da fiziksel olarak uygun ilişki kuramamasına neden olan nörobiyolojik bir rahatsızlık olarak biliniyor.  

 

Otizm, sosyal etkileşim ile iletişime zarar veren sınırlı ve biçimsel olarak tekrarlanan davranışlara yol açıyor, beynin gelişimini engelliyor. Otizmliler kaliteli ve yoğun bir eğitimle toplumsal hayata entegre edilmeye çalışılıyor. Doğumdan sonraki ilk üç yılda belirtileri görülen otizm, yaşam boyu devam ediyor ve  kişinin sosyalleşmesini engelleyerek, bireyin kendi iç dünyasına kapanmasına yol açıyor.