Skip Navigation Links

Haber Detay


‘Bizim Bahçe’ ile tarımda üretim seferberliği sürüyor


Fethiye Belediyesi beraberinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Likya Fethiye Kadın Girişimi Kooperatifi ve Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde Fethiye Belediyesi’ne ait çeşitli alanlardaki 180 dönümlük tarım alanında ‘bizim bahçe’ projesini başlatmıştı. Fethiye’nin birçok bölgesinde yapılan çalışmaların ardından Kayaköy’de Kaya İnciri fidanı ve Kaya Nohutu dikildi. Daha önce dikimi tamamlanan zeytin ağaçlarının da açılışı gerçekleşti.

“5 dönüm araziye nohut, 8 dönüm araziye 200 adet Kaya İnciri”
8 bin 500m² alana 200 adet Kaya İnciri fidanı, 5 dönüm araziye Kaya Nohutu’nun dikimleri yapıldı. Daha önce dikimi gerçekleştirilen 70 adet zeytin ağacı da bu program kapsamına alınarak açılışı yapıldı.

Bizim Bahçe Projesi, yerel üreticileri destekliyor
“Bizim Bahçe” projesiyle, arazilerin yeniden tarımsal üretimde kullanılması, köylerdeki küçük üreticilerle birlikte yöreye özgü ürünlerin ekilip, dikilmesi, bahçelerin bakımlarının yapılıp, örnek bahçeler kurulması, bu bahçelerde ekili, dikili ürünlerle ilgili uzmanlar tarafından eğitimler verilmesi, elde edilen ürünlerin katma değerlerini yükselterek kooperatifler tarafından aracısız olarak halka sunulması sağlanıyor. Fethiye Belediyesi’nin ilgili STK ve kooperatiflerle yaptığı çalışmalar neticesinde Çenger ve İncirköy Mahallelerinin ardından Kayaköy’de de bahçe uygulamaları yapıldı. Programda sırasıyla Kaya İnciri Uygulama Bahçesi, Zeytin Ağacı Uygulama Bahçesi ve Kaya Nohutu Uygulama Bahçesi’nin açılışları gerçekleşti.

“Bileşenlerimizle kurutma ünitesi kurup…”
Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Ünal,
Fethiye Ziraat Odası, Seydikemer Ziraat Odası ve Tarım İlçe Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz çalışma sonucunda geçen sene Kayaköy ve İncirköy’den almış olduğumuz çelikleri Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’nde fide haline getirdik. Bu sene 1400 fidanı toprakla buluşturduk. Dünya’da siyah incir olarak kurutulabilen tek incir kaya inciridir. Kaya incirinin Türkiye gıda piyasasında yerini alması için çabalıyoruz. Bizim Bahçe projesi kapsamında Fethiye Belediyesi’nin bize tahsis ettiği bu tarlada Likya Kadın Kooperatifi ile birlikte 200 incir ağacını toprakla buluşturduk. Bileşenlerimizle birlikte bir kurutma ünitesi kurup, yetiştireceğimiz incirleri bu ünitede kurutacağız ve kooperatif olarak satışa sunacağız. Bu işte emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Çiğdem Karaca, “Bina dikmek yerine bitki dikelim”
Likya Fethiye Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı
Çiğdem Karaca ise, “Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile birlikte güzel işler yapmaya çalışıyoruz. Başta Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’ya bu bahçenin atıl durumda iken katma değere dönüşmesini sağladığı için teşekkür ederim.  Her alanda olduğu gibi Fethiye Ticaret Odası yine bizim yanımızdaydı. Bugün Coğrafi İşaretli Kaya İncirimizin yok olmasını önlemede ilk adımı atmış olduk. Bahçelerde ağaçlar kurusa da kesip villa yapsam diyenlerin önüne geçmiş olduk. Bunlar bize örnek olsun. Her araziyi, bu şekilde bizim sahip olduğumuz yerel ürünlerimize dönüştürmeye devam edeceğiz. Biz yaptığımız her şeyi ‘bizim’ diyerek yapıyoruz ki, hepimiz sahip çıkalım. Hepimiz sahip çıktığımız zaman ürünler de hepimizin olur. Ürünlerimizi birlikte koruyalım, birlikte üretelim. Dünya’daki savaşları görüyoruz. Bu gıda savaşlarına doğru da gidecek. Bizim ülkemiz 400 ton buğdayı çıkaramayacak duruma geldi. Bunu önlemek için de 1 karış toprağa bina dikmek yerine bitki dikelim” dedi.

Karayiğit, “Üretmeye devam edelim”
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise, “4 sene önce Seydikemer Ziraat Odası ile birlikte ilk Kaya İnciri çeliğini alıp Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’ne göndermiştik. 1500 incir fidanının 200 tanesini Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne verdik. Kaya İnciri’nin coğrafi işaret almasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Biz bu toprakları değerlendirmezsek sadece Türkiye değil tüm dünya aç kalır. Üretmeye devam edelim” diye konuştu.

Çıralı, “Ürünlerin yok olmaması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz”
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı ise, “Fethiye’de bazı tarımsal ürünlerimiz yok olmaya başladı. Bunun en başında da Kaya İnciri var. Yok olmaması adına bölgemize ait ürünlere sahip çıkalım, coğrafi işaretlerini alalım diye yola çıktık. Kaya İnciri’nin coğrafi işaretini aldık. Bugün ise incir ağaçlarımızı diktik. Ürünlerimizin yok olmaması için büyük çaba sarf ediyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Karaca, “Ekonomiye kazandırmak istiyoruz”
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise, “Ziraatla uğraşan bir belediye başkanı olarak bu benim hayalimdi. Seçimlerden önce de oda başkanlarımızla birlikte nasıl geliştirebiliriz diye görüştük. Ortak akılla güzel şeyler yapılacağını tüm Türkiye’ye ilan ediyoruz. Fethiye Belediyesi olarak 180 dönüm tarım arazimiz var.  Hepsinin kiralarını sonlandırdık. Kooperatiflerimizle birlikte ekip dikip ekonomiye kazandırmak istiyoruz. İncirköy’de zeytin dikimi, Çenger’de ceviz dikimi gerçekleştirdik. Bugün ise Kayaköy’de incir fidelerimizi diktik. Birazdan da kaya nohutunu ekip, zeytin bahçemizin açılışını gerçekleştireceğiz” dedi.

“Ukrayna’da çıkan savaş bizleri derinden üzdü”
Karaca konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Bölgemiz yoğunluk olarak turizm bölgesi. Büyük bölümü daha önce tarımdı. Ancak Seydikemer ilçe olduktan sonra Fethiye’nin %75’i turizmle ilgilenmektedir.  Bizler de sadece tarım değil, turizm adına da gereken desteği veriyoruz. Partim adına da birçok etkinlikte yerimizi alıyoruz. Bu yıl çok umutluyuz ve 2019 yılında turizmde alınan taleplerin 2022 yılında %71 fazlası talep bölgemize gelmiş bulunmaktadır. Ama maalesef 2 gün önce Ukrayna’da çıkan savaş hepimizi derinden üzdü. Bölgemizde genelde İngiliz turistleri ağırlıyoruz ama pandemide bölgemizi en fazla Ruslar ve Ukraynalılar ziyaret etmişti. 2022 yılında anlaşma sağlanmazsa turizmi etkileyecek gibi görünüyor. Sadece turizmin değil, tarımın da önemli olduğunu burada görüyoruz. 2 yıl boyunca pandemiden dolayı turizm paydaşlarımız büyük zarar gördü. Sadece 180 dönümlük arazide değil, bu işe gönül vermiş vatandaşlarımızla beraber bu işi geliştirmek zorundayız. Oda başkanlarımla beraber Fethiye’ye yapılacak her türlü hizmette birlikte yürüyoruz. Ayrım yapmadan 41 mahallemizde hizmet yapmaya devam edeceğiz. Başkanlığımız süresince kirli siyaset yapanları, kirli kampanyalar yürütenleri görüyorsunuz. Biz her şeye rağmen dimdik olmaya, sizler için çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte desteğini bizden esirgemeyen oda başkanlarıma, derneklerimize, muhtarlarımıza ve tüm vatandaşlarımıza bizlerle birlikte oldukları için ve bizlerle doğru yolda yürüdükleri için teşekkür ederim. Biz sizler için var gücümüzle çalışıp hizmet üretmeye devam edeceğiz.”