Kadınlar Günü Programına Yoğun Katılım

Fethiye Belediyesi ve Fethiye Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliğiyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği gerçekleştirildi. Açılış etkinliklerine Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olması nedeniyle vekil bıraktığı, meclis üyesi Devrim Deniz Öztürk, CHP Kadın Kolları Başkanı Gülümser Oymak, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Beşkaza Meydanı’nda açılış konuşmalarının yapılmasıyla başlayan etkinlikler, şiirlerin okunmasıyla devam etti.

Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşma yapan vekil Devrim Deniz Öztürk, “8 Mart, toplumda kadının rolünü, kadının gücünü bir kez daha haykırmanın, ortaya koymanın günüdür. Dünyada kadının adı anılmazken bundan 12 yıl önce bugün eşitlik istiyoruz, oy hakkı istiyoruz diye cesurca ayağa kalkan kadınlarımızı saygıyla anıyoruz. “Erkekler öldürdüğünde yaşamı korumak için savaşmak biz kadınlara düşer” demiş Alman kadın politikacı Clara Zetkin. Aynen öyle. Kadın her yerde ve her zaman hayatı kurandır. Aileyi ve toplumu böylesine büyük bir güçle ayakta tutan biz kadınlar, ne yazık ki toplum yaşamında doğurup büyüttüğümüz erkeklerle eşit olmanın mücadelesini hala vermeye çalışıyoruz. Bugün dünyada sadece 8 ülke kadına eşit haklar vermiş durumda. Türkiye ise eşitlik sıralamasında ne yazık ki 85. Sırada. Bildiğimiz gibi Birleşmiş Milletler her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir tema belirliyor. Bu yılın teması ‘Çalışma hayatını değiştiren kadınlar 2030’a kadar eşitlik’ oldu. Atatürk kadınları,  tarlada, bahçede, evde, fabrikada, siyasette hayatı yeniden kuran hemcinslerim, gelin 2030’a kadar her alanda eşitlik mücadelemizi el ele omuz omuza verelim. Her alanda eşitlik türküsünü birlikte söyleyelim. Herkese selamlarımı sunuyor, bugün unvanını bir kadına devreden değerli Belediye Başkanımız Alim Karaca’ya tüm kadınlar adına teşekkür ederim” dedi.

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Dilek Sağesen ise yaptığı konuşmada; “Kadın, emeğiyle hiç de azımsanmayacak bir ölçekte ekonomik ve sosyal artı değer yaratmaktadır” ifadelerini kullanarak, “8 Mart bir kutlama günü veya günümüzde artık ticari boyutu ağır basan bir hediye alma günü değil, kadınların tüm olumsuz şartlara karşı direnişinin bir simgesidir. Kadınların yüzyıllar süren emek mücadelesinin, kazançlarının, kayıplarının, iş hayatındaki olumsuz şartlarının, emeğinin sömürülmesinin, ev kadınlarının emeklerinin neden yok hükmünde olduğunun, kadınlar tarafından bile olağan karşılandığının, annelerin çalışma yaşamındaki zorlukların tartışıldığı ve bunlara çözüm aranması gereken bir gündür.

Kadın, emeğiyle hiç de azımsanmayacak bir ölçekte ekonomik ve sosyal artı değer yaratmaktadır. Toplumun kalkınması, çağdaşlaşması, ancak toplumun yarısını oluşturan kadınların işgücüne ve toplumsal hayata katılımıyla mümkündür. Kadınların erkeklerle eşit fırsatlara ulaşabildiği, aile, iş ve sosyal hayatlarında dimdik durabildikleri, kadına karşı şiddetin ve kadın cinayetlerinin olmadığı bir dünya için toplumumuzun birbirini bütünleyici iki kesimi olan kadın ve erkek kol kola, birlik ve dayanışma içerisinde hareket etmelidir.

Bu bağlamda bu yıl, Fethiye Kent Konseyi, Fethiye Belediyesi ile birlikte bu önemli günde kadınların farkındalıklarını artırıcı bir takım anma etkinlikleri düzenledik ve bir programla halkımızın karşısına çıktık. 8 Mart’ın ne demek olduğunu, tarihçesini vurgulayan, çeşitli filmler ve söyleşilerle kadın emeğini, kadın haklarını ve dayanışmasını ön plana çıkaran, kadınların farklı alanlarda başarılarını sergileyen bu program resmi törenden hemen sonra başlayacak. Tüm hemşerilerimizin bu programa katılmalarını arzu ediyoruz. Burada huzurunda toplandığımız büyük lider, devlet adamı, Kurtuluş Savaşı gazisi ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurunda, onun ilke ve inkılapları ışığında, Türk kadının çağdaş toplumda yerini alması için tüm gücümüzle çalışacağız, önümüze çıkan engelleri açmak için gerekli mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz.

Bu nedenle, Muğla Kent Konseyleri Kadın Meclisleri olarak, yerel yönetimlere diyoruz ki; Muğla İlinin her ilçesinde Kent Konseyi Kadın Meclisleri kurulsun, Nüfusu 100.000 ‘i aşan her ilçede, kadın sığınma evleri kurulup, ivedi olarak etkin bir şekilde faaliyete geçsin, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla ilinin tüm ilçelerinde toplumsal cinsiyet eşitlik politikaları benimsenmek şartı ile toplumsal cinsiyet eşitlik birimleri kurulsun ve faaliyete geçsin, Muğla’nın her ilçesinde kadın danışma merkezleri faaliyete geçirilsin, Muğla’nın her ilçesinde cinsel taciz ve saldırıya karşı destek birim/ merkezleri kurulsun, Muğla’nın her ilçesinde 7/24 faaliyet gösteren alo şiddet hattı kurulsun, 6284 sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi, her ilçede yerel yönetimler tarafından etkin bir şekilde uygulansın. Bu taleplerimizi, 8 Mart haftası boyunca Fethiye Belediyesi Billboardlarında da Muğla Kadın Meclisleri olarak dillendirdik.

Biz kadınlar hayatın her alanında eşitlik temelinde, şiddet ve ayrımcılık üretmeyen bir yaşam biçiminin sağlanması için taleplerimizin hayata geçirilmesinin takipçisiyiz.

Yaşadığımız şehirlerde, ayrımcı ve cinsiyetçi, tüm eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için, kadına yönelik şiddeti önlemek için, kentin tüm kadınları ile birlikte, mahalle mahalle örgütlenerek, taleplerimizin sahipleri olarak hayatı da buna dair şekillendirmek,  hayatın her alanında var olmaya, sözümüzü söylemeye, bu sözümüzü siyasi alanda ve özel alanda hayata geçirmeye kararlıyız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun!” dedi.

Beşkaza Meydanı’nda gerçekleştirilen açılış töreninin ardından etkinlikler Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde devam etti. Fethiye Fotoğraf ve Sinema Derneği’nin (FEFSAD) çektiği çeşitli kadın fotoğraflarının ve Arsa Köyü’nde yaşayan kadınların yaptıkları resim sergilerinin açılışının ardından, konferans salonunda 8 Mart’ın önemi ve tarihçesiyle ilgili sunum yapıldı. Sunumun ardından ise ‘Oyun’ adlı belgesel gösterime sunuldu.