11. Yeşilüzümlü Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali başladı… 05 Nisan 2019 Cuma

Fethiye Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Yeşilüzümlü Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali, düzenlenen açılış töreniyle başladı. Bu yıl 11.si düzenlenen festivalde vatandaşlara Kuzugöbeği Mantarı Çorbası ikram edildi.

Festival alanında, kadınların dokuma tezgâhlarında dokuduğu "dastar bezi", yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Bazı yöre sakinleri de ormandan topladıkları kuzugöbeği mantarlarını festivalde satışa sundu. Gazi Anaokulu, Yeşilüzümlü Ortaokulu ve Yeşder Derneği’nin düzenlediği halk oyunları gösterisi de festivale renk kattı. Törende, Fethiye Belediye Başkan Vekili Alaattin Yıldırım, festival konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim etti. Ayrıca geçtiğimiz yıl Fethiye Belediyesi tarafından açılışı gerçekleşen Dastarhane Atölyesi’nin birinci yılı nedeniyle de Fethiye Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi tarafından gösteri düzenlendi.

Festivalin açılış töreninde konuşan Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, "Festivallerin bir yörenin tanıtımındaki en önemli unsurlardan birisidir. Fethiye 931 km2 alanıyla, 167 km sahil uzunluğuyla ülkemizin nadide turizm yerlerinden birisi. Ama tarım alanında da gerçekten önemli bir ilçeyiz. Geçtiğimiz yıl ilçemizde yapılan ihracat miktarı 106 bin ton. Bunun içerisinde de sevinçle görüyoruz ki 7 bin 253 kg. Kuzugöbeği Mantarı var. Çalışırsak daha da iyi olacak. Bu anlamda festivalde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Güzide Özkaya ise konuşmasında "Festival, yerel değerlere sahip çıkmak için organize edilmiştir. Yeşilüzümlü’de Kuzugöbeği mantarının ve dastar dokuma bezinin markalaşması amacıyla festivalin kapsamı genişletmiştir. Yerel tohumların korunarak doğal tarımın yaygınlaştırılması, yöresel yemeklerin ve tatların öne çıkarılması, mantar yetiştirme ve toplama bilgisinin doğru öğrenilmesi, yöresel ve bölgesel müziğin öne çıkarılması, el sanatlarının sürdürülmesi, Yeşilüzümlü mantarı, şarabı ile dastar dokuma bezinin markalaştırılması festivalin ana amacıdır. Belediyemiz tarafından dastar bezinin daha kaliteli ve daha çok dokunmasını sağlamak amacıyla geçen yıl açtığımız Dastarhane Binası’nda üretilen dastarlar satışa sunularak Yeşilüzümlü ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır” diye konuştu.

Yeşilüzümlü Muhtarı Erkan Arıcan ise festivali başlatan Hüseyin Çatal’a, Süleyman Çatal’a, Yeşilüzümlü Eski Belediye Başkanı Önder Genç’e ve Festivale sağladığı katkılardan dolayı Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’ya teşekkür etti.

Festival, 7 Nisan Pazar gününe kadar farklı etkinliklerle devam edecek.

Alim KARACA

24.04.2019