Habertürk TV'de Türk Denizciliğine Bakış programı'nda Fethiye konuşuldu... 11 Mayıs 2018 Cuma

Habertürk TV'de canlı yayınlanan Türk Denizciliğine Bakış programında Fethiye'nin denizcilik sektöründeki sorunları konuşuldu. Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan'ın sunduğu programa Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı konuk oldu.

Fethiye'nin denizcilik sektöründeki sorunları, eksikleri ve çözümleri, Habertürk TV'de canlı yayınlanan Türk Denizciliğine Bakış programında ele alındı. Fethiye Belediyesi ve Fethiye Deniz Ticaret Odası'nın katkılarıyla Ece Saray Marina'da gerçekleşen programa, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şadan Kaptanoğlu, Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Remzi Ufuk Teker ve Fethiye Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan konuk oldu.

Programda Başkan Saatcı'yla konuşan Noyan Doğan "Yıllar önce Fethiye'yi görmüştüm. Şuan müthiş bir değişim ve gelişim olduğunu görüyorum. Sizi tebrik ederim" dedi.

Noyan Doğan'ın sorusu üzerine konuşan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı "Belediye eliyle gerçekleşen bir balıkçı barınağı yaparak balıkçılarımızı bir araya topladık. Tamamen kendi imkanlarımızla yaptık. Büyükşehir yasası bizi çok sekteye uğrattı. Özellikle ulaşım hizmetlerinin yasayla büyükşehire devrinden sonra her ne kadar Datça, Marmaris, Bodrum, Fethiye, Dalaman arasında büyükşehirin herhangi bir ulaşım faaliyetleri olmasa da mahkeme kararıyla belediye iskelesi bizim elimizden alındı. Onun yanında bir yat bağlama yerimiz vardı o da elimizden gitti. Dolayısıyla biz Göcek'te 130, Fethiye'de 120 tekneye ancak bağlama hizmeti verebiliyoruz. Şu anda bulunduğumuz Ece Saray Marina'nın yapımında 2002 yılında emeğimiz çok büyüktür. Fethiye Belediyesi, Deniz Ticaret Odası ve Turmepa işbirliğiyle 2007 yılında atık alım merkezi açılışı gerçekleştirdik. Belki de Türkiye'de ilkti. Teknelerimizdeki biriken pis suları ve yağlı atıkları alıyoruz. Ortalama yılda 600 litre sintine yağı 6000 ton da pis suyu alarak arıtma yoluyla temiz hale getiriyoruz. Ancak Fethiye'de sektörün en önemli problemi nedir derseniz, yat çekek yeridir. Çok iptidai şartlarda hem çevre hem görüntü hem de gürültü kirliliğine yol açan sıkıntılı bölgemiz. Ama bu sıkıntılı bölgede Akdeniz'in en güzel yatları yapılıyor. Fakat taşınması gerekiyor. Benden de eski, 1997 yılından itibaren hala taşınacak. Yıl 2018, 20 yıldır bekleniyor. Denizcilik sektöründe Fethiye'nin ana problemi budur. Diğeri de, Fethiye Belediyesi olarak 2008 yılında 300 bağlama kapasiteli bir proje hazırladık. Projeyi hem müsteşarlığımıza hem Özel Çevre Koruma Kurulu'na gönderdik.Yıl 2018, o günden bu güne herhangi bir sonuç alamadık. Odtü'nün bir şirketine hazırlatmıştık. Fethiye'nin 1850 kapasitesi var. Ancak biz şuan 700-800 tane tekne bağlayabiliyoruz. Alargada bir sürü tekne var ve bir tanesini bile kontrol etme şansımız yok. İşin gerçeği hepsi pis sularını denize veriyorlar. Bu şartlarda denizi temizlememiz mümkün değil. Üçüncü problemimiz ise, bir deprem sonrası oluşan Allah vergisi Fethiye Körfezi'nin 3/2'sini kullanamıyoruz. Çünkü her sene 4 veya 5 santimetre doluyor. Devlet Su İşleri sağolsun limana dökülen kanalları beton ile kaplayıp çökeltme havuzları ile bir nebze de olsa kirlenmeyi engelledi. Bu konuda da Devlet Su İşleri'ne teşekkür ediyorum. Ama yılların birikiminin temizlenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Başkan Saatcı, "Ankara'da bekleyen dosyalarımızın sonuçlanması en doğal hakkımızdır."

Başkan Saatcı, Noyan Doğan'ın Denizcilik ile ilgili projeler var mı? sorusuna "Projelerin hepsi Ankara'nın iznine tabii. 2008 yılından itibaren kruvaziyer iskele projemiz de beklemede. Bununla ilgili 2010-2036 perspektifinde, ulaştırma bakanlığımız kruvaziyer iskele olabilecek limanlar içerisinde, Fethiye'nin de yer aldığını resmi gazetede yayınladı. İzin bekliyoruz. İzinler çıkarsa Fethiye'nin deniz turizminden aldığı pay çoğalacak. Fethiye'de şuan 600 tekne bağlanıyorsa, bu 1800'lere çıktığı takdirde ilçenin ekonomisine, turizmine ve ülkenin gelirine katkısı bence azımsanamayacak bir rakam olacaktır. Bu anlamda bekleyen dosyalarımızın bir an önce sonuçlandırılmasını, devletimizden ve yetkililerden istemek Fethiyeliler olarak en doğal hakkımızdır" ifadelerini kullandı.

14.11.2018