10. Yeşilüzümlü Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali başladı... 06 Nisan 2018 Cuma

Fethiye Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Yeşilüzümlü Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali, düzenlenen açılış töreniyle başladı. Bu yıl 10.su düzenlenen festivalde vatandaşlara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu "dastar bezi", yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Bazı yöre sakinleri de ormandan topladıkları kuzugöbeği mantarlarını festivalde satışa sundu.

Festivalin açılış töreninde konuşan Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, "Festivallerin bir yörenin tanıtımındaki en önemli unsurlardan birisidir.Yeşilüzümlü Mahallesi’nin 2 bin 200 nüfusuyla ilçenin en önemli bölgelerinden biri. Bölgedeki Cadianda Antik Kenti de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kenti, geçtiğimiz yıl 5 bin 500 kişi antik kenti ziyaret etmiş. Yeşilüzümlü'nün daha ileriye götürülmesi hepimizin gayretiyle olacak. Kuzugöbeği ülkemizde en fazla Fethiye ve Seydikemer ilçelerimizde yetişiyor. Kuzugöbeğinin 2016'da 3 bin 200, 2017'de bin 188, bu yıl ise bin 968 kilogram ihracatı Fethiye'den yapıldı. Bununla gurur duyuyoruz.” dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı açılışta yaptığı konuşmada "Yapılan araştırmalarda yerel anlamda Adana Portakal Festivali’nden sonra Kuzu Göbeği Festivali’nin ziyaretçi bakımında ikinci sırada yer aldığını belirten Saatcı, “İnsanlar Üzümlü'ye doğallığı, havası ve insanlarının kalitesi için geliyor. Kuzu göbeğini marka yapmak için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz. Hedefimiz zenginleşmiş ve daha çok kalkınmış bir Üzümlü oluşturmak. Üzümlü'yü çok büyütelim ve buraya göç olsun, binalar yapılsın istemiyoruz. Türkiye'nin belirli bölgelerinde bu yaşanıyor. Üzümlü'deki 3 günlük yoğunluğu yılın 365 gününe yaymak istiyoruz. Üç gün bu hoş coğrafyaya yetmiyor. Bunu gerçekleştireceğimizi umuyorum.  Aladağ Taş Ocağı'nın iptal kararının Danıştay'dan onaylanması, hukuka olan güvenimizi arttırmıştır. Çevresel hassasiyetlerin tamamını ideolojik görüş olarak değerlendirmek yanlıştır. Ülkemizin binlerce yıllık değerlerine sahip çıkmak vatan borcudur. Tabi ki toprağa, suya, ağaca, meraya ve yerel tohuma sahip çıkacağız. Şeker fabrikalarının kapatılmasına Gökova körfezinin imara açılmasına karşı çıkmaktan daha doğal hiç bir şey olamaz. Yeşil üzümlümüz beziyle, mantarıyla, üzümüyle, pekmeziyle şarabıyla tarihi eserleriyle ve doyumsuz coğrafyasıyla Allah'ın bize hediyesidir. Yeşilüzümlü için neler yaptımış diye baktığım zaman, Dastarhanemiz bitti. Yollarımız açıldı. Sağlık ocağımız hizmete girdi. Sosyal tesisimiz ihaleye çıktı. Meydanımız da festivalimizden sonra hazır olacak. Bunlar size seçimde vermiş olduğumuz sözlerdi. 2014 yılında vermiş olduğumuz sözleri yerine getiriyor olmanın haklı gururunu çalışma arkadaşlarımla yaşıyoruz” diye konuştu.

Festivale katılan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ise "Yerel festivalleri kurum olarak gönülden destekliyoruz. Kurum olarak festivallerin büyütülmesi yöresellikten bölgeselliğe, bölgesellikten ulusallığı, ulusallıktan uluslararası boyuta taşınması konusunda her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Yeşilüzümlü Muhtarı Erkan Arıcan “Nesilden nesle aktarılan geleneksel el sanatlarını ve Fethiye’de meşhur olan dastar da festivalimize adını veren zenginliğimizdir. Sadece üzümlüye ait olan şarap üreticiliğiyle mahallemizin adını ülkemiz ve uluslararasında duyulmasını sağlamıştır. Amacımız dastar ve şarap üreticiliği patentinin mahallemize kazandırılmasıdır.” dedi.

Festival, 8 Nisan Pazar gününe kadar farklı etkinliklerle devam edecek.

13.12.2018