Fethiye'nin tarihi geçmişi konferansta anlatıldı... 06 Mart 2018 Salı

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nde Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Daş'ın katıldığı "Tarihte Fethiye Seyahatnamelerinden Kesitler" konulu konferans düzenlendi. Fethiyelilerle buluşan Prof. Dr. Mustafa Daş, konferansta Fethiye'nin tarihteki bulgularını anlattı.

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nin 14. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Daş, Fethiyelilerle buluştu. Ortaçağ konusunda uzman olan Prof. Dr. Mustafa Daş, "Tarihte Fethiye Seyahatnamelerinden Kesitler" konulu konferansta, Fethiye hakkındaki bilinmeyenleri paylaştı. Konferansa Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da katılarak, Fethiye'nin tarihi ile ilgili bilgileri dinledi.

Tarihi değerlere sahip çıkılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Daş, "Topraklarımızda bize emanet olan değerlerimizi koruyup sahip çıkacağız. Ama başka toplumların kültürlerine ait olan değerler, demokrasi, hoşgörü ve benzerleri adına ideoloji de kokan değerler ön plana çıkıyor. İzmir'e bulvar yapıldı. Adına Umur Bey Bulvarı denmedi, Homeros Bulvarı dendi. Çanakkale bizim gururumuzdur, orada rıhtıma giden Helen Oteli'yle karşılaşır. Mavi-beyaz Yunan'ın milli rengidir, Ege kıyılarımızda bir çok tatil beldesi mavi-beyaz  boyanır. Bizim milli değerimiz olan Kadife Kale'de hala Umur Gazi'nin bir heykeli yoktur. Bu konuda Sayın Başkanımız Behçet Saatcı'yı tebrik ediyorum. Şehrin her yerine Fethiye'nin sanatçılarının ve milli değerlerinin heykelleri yapılmış. Bu değerlere biz sahip çıkmazsak, kim sahip çıkacak?" dedi.

Prof. Dr. Mustafa Daş, araştırmalarının sonucu ulaştığı Evliya Çelebi'nin yazısını da Fethiyelilerle paylaştı. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Fethiye'den"Şehrin adı Mekri'dir. Eskiden mamur büyük bir şehir imiş. Ama şimdi deniz kıyısında bir küçük kasabadır. Menteşe hududunda 150 akçe kadılıktır ve nahiyesi subaşıdır. İskelesinde 7 yük akçe iltizam ile gümrük emiri vardır. Toplam 50 adet toprak örtülü evlerdir. 40 bezirgan mahzeni vardır. Bir kargir yapı hanı ve bir toprak örtülü camii vardır, minaresi tahtalıdır, kargir bina değildir ve bir küçük hamamı vardır. 10 dükkanlı kasabacıktır. Ama gayet işlek iskeledir. Teke ve Hamid'den bütün meta buraya gelir. İki dağın arasında bir düz ovada ve deniz kıyısında, bağlı ve bostanlı yerdir. Hatta bütün kavunu ve karpuzu Rodos'a gemilerle gidip Rodos'u bolluk eder" şeklinde bahseder.

16.08.2018