e
9. Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı... 07 Nisan 2017 Cuma

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Kuzugöbeği Mantar Festivali düzenlenen açılış töreni ile başladı. Kuzugöbeği mantarının tanıtılması, bölgedeki şarapçılık, bağcılık ve dastar dokumacılığının geliştirilmesi için büyük önem verilen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluştu.

Geleneksel  9. Yeşilüzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Mantar Festivali'nin, düzenlenen çeşitli etkinliklerle açılışı gerçekleşti. Yeşilüzümlü'de gerçekleştirilen festivalin açılış törenine gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, yeşil doğası ve eski mimarisiyle dikkat geçen mahalle meydanına, dastar, şarap ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festivale adını veren ve satışa sunulan kuzugöbeği mantarına vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Açılışta Üzümlü ilkokulu öğrencilerinin hazırladığı folklor gösterisinin ardından, vatandaşlara kuzugöbeği mantarı çorbası da ikram edildi.

Başkan Saatcı, "Bu coğrafya, Allah’ü Teâla’nın hediyesidir."

Festivalin  gerçekleşmesine katkı sağlayanlara teşekkür ederek bir konuşma yapan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, "Yapmış olduğumuz etkinlikler halk tarafından benimseniyor, sahipleniyor ise bir anlam ifade ediyor ve sürekli hale geliyor. Üzümlü festivalimizde bunlardan birisi. 9'uncusunun yapılıyor olması da bunun ispatıdır. Amacımız; bu etkinliği yılda 3 güne sığdırmak değil. Gerçekten çok özel bir coğrafyada olan, yöresel ürünleri ve tarihsel miraslarıyla farklı bir yer olan Üzümlü Beldemizi, çevresel değerleriyle kalkındırmak, Fethiye’ye gelen herkesin, Üzümlü Beldemizi ziyaret etmesini sağlamak. Her geçen gün Üzümlümüze talep artmakta, bunu değerlendirmek ve Üzümlü halkının çıkarına dönüştürmek mecburiyetindeyiz.

"Hedef, daha zenginleşmiş ve daha kalkınmış bir Üzümlü."

Konuşmasında Yeşilüzümlü'de yapılan ve yapılacak olan projeleri anlatan Başkan Saatcı, "Üzümlü meydanını yayalaştıracağız. Dastarhane’nin ihalesini yaptık. Sosyal Tesisimizin projesi hazır. Hedef, daha zenginleşmiş ve daha kalkınmış bir Üzümlü. Seçilmiş olsun, atanmış olsun biz idareci ve yöneticilerin asli görevi muhatap olduğu kesimin, yani sizlerin, sosyal ve ekonomik statüsünü yükseltmektir. Kendisinin ve yakınlarının değil! Saygıdeğer Üzümlüler, Siz bizim arkamızda Geyran dağı gibi dik durdunuz. Sizlere ne yapsak haklarınızı ödeyemeyiz.

"Biz Beşkazalılar, ranta ve betona teslim olmayacağız."

Çevresel değerlerin korunması ve imar rantı konusuna değinen Başkan Saatcı, Başbakan Binali Yıldırım'ın Şehrin Mimarlar Buluşması etkinliğinde yaptığı konuşmayı örnek göstererek "Bu etkinlik aynı zamanda çok hızlı bir şekilde talan ettiğimiz, çevresel değerlere sahip çıkmak, dikkat çekmek etkinliğidir. Tabi ki toprağa, suya, ağaca, mera ve otlağa, yerel tohuma sahip çıkacağız. Ranta dayalı betonlaşmaya, orman arazilerinin imara açılmasına karşı çıkacağız. Kadim Anadolu topraklarının binlerce yıllık değerleri hoyratça bir nesile kullandırtılmasına karşıyız. Bu yanlışlar daha sonra pişmanlıklarla telafi edilemiyor. Bakın, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım,  5 ay önce  12 Kasım 2016’da İstanbul’da gerçekleştirilen Şehrin Mimarları buluşmasında, şöyle diyor; “Medeniyetimizin izlerini taşıyan büyük şehirlerimize baktığımızda, İstanbul, Edirne, Bursa, Konya gibi şehirlerimizde maalesef imar rantıyla geçmişin değerlerinin büyük bir savaşın içinde olduğunu görüyoruz ama ne yazık ki geçmişimiz, medeniyetimiz, imar rantına her geçen gün yenik düşmekten kurtulamıyor. Maalesef mazimizin gereğini, atimize taşımakta yeterince başarılı olamadık” Bu bir itiraftır. Ancak hiçbir şeyi değiştirmiyor.  Önemli olan testi kırılmadan yol göstermektir. Hâlbuki geçmiş eserler, eski binalar, şehirlerin ruhudur. Biz ruhsuz ve betona mahkûm edilmiş, kopyalanmış şehirler yapmaya başladık. İtiraf hiçbir şeyi telafi etmiyor. Önceden öngörüp, yaptırmamak, bozdurmamak, talan ettirmemek asıl olandır. O yüzden aynı zamanda bu etkinlik Kadim Anadolu Kültürüne sahip çıkma etkinliğidir. Ülkemizin binlerce yıllık değerlerine sahip çıkmak, vatan borcudur.  Biz Beşkazalılar, ranta ve betona teslim olmayacağız" sözlerini dile getirdi.

"Danıştay’dan bu kararın tasdik edilmesini bekliyoruz."

mücadele edilmeden hiçbir şey elde edilmiyor diyerek Aladağ Taş Ocağı'nın durdurulması konusunda konuşan Başkan Saatcı, "Kaybolmaya yüz tutmuş adalete, güvenimizi bir nebze de olsa ayakta tutan Muğla 1. İdare Mahkemesini bu cennet bölgeye yapılacak olan Aladağ Taş ocağı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararını alkışlıyor, Danıştay’dan bu kararın tasdik edilmesini bekliyoruz. Bu konuda Fethiye Belediyesi de bu işe müdahil olmuştu. Yani harmanda terimiz var. Ancak Koru Köyü Muhtarımız Nurettin Göztepe ve bu davayı kurda kuşa toprağa taşa herkese bıkmadan usanmadan anlatan Avukat Bora Sarıca’ya, bu işe direnen köylülerimize,  muhtarlarımıza ve STK’lara huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Maalesef günümüz dünyasında hak haklının değil. Ne kadar haklı olursanız olun, mücadele etmek, direnmek, savaşmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Festivaldeki dükkanların ve kurulan stantların, yöresel ürünleri yüksek fiyatlara satmasından dolayı Başkan Saatcı, "Bir sözümüz de esnaf kardeşlerime. Nasıl olsa elimize fırsat geçti diye fahiş fiyatla mal satmayın. Kuracağınız samimi ilişki ile ticaretinizi 3 gün sonralara da taşıyın" sözlerini dile getirdi.

Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali, 8-9 Nisan tarihlerinde de mantar avı, yöresel üzümcülük ve bağcılık paneli, geleneksel koşu yarışması, yerel yemek yarışması, kuzugöbeği ve mantarlar paneli, mantar yemekleri yarışması, dastar defilesi, dastar müzesi ziyareti, çocuk oyunları gibi çeşitli etkinlikler gerçekleşecek. Fethiyeli çeşitli ses sanatçılarının konserleri de festivali boyunca devam edecek.

11.12.2017