Fethiye Festivali başladı. 9 Mayıs 2016 Pazartesi

Fethiye Belediyesi ve FETAV (Fethiye Turizm, Tanıtım, Eğitim, Kültür ve Çevre Vakfı)  başta olmak üzere FETOB (Fethiye Otelcilik Birliği), Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla 9’uncusu düzenlenen Uluslararası Fethiye Festivali  FBKM’de düzenlenen açılış seremonisi ile başladı.

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Uluslar Arası Fethiye Festivali;  Fethiye Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen Fetav Çocuk Korosu  konseri  ile başladı.  Yunus Nadi İlkokulu öğrencilerinin sunduğu açılış programı;  saygı duruşu ve Fetav Çocuk Korosu eşliğinde İstiklal Marşının söylenmesiyle başladı.  Daha sonra Fetav Çocuk korosu tarafından bir konser düzenlendi. Açılış programına; Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanlığına vekaleten Belediye Başkan Yardımcısı Mete Atay, belediye meclis üyeleri, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Mehmet Soydemir, Fetob başkanı ve Turafed başkan yardımcısı Yavuz Torunoğulları, Fetav müdürü Dilek Dinçer ve Fetav kültür komisyonu üyeleri, Fethiye Belediyesi Sosyal ve Kültür İşler Müdürü Halime Ok, FBKM müdürü Muammer Şahin, FBKM kültür merkezi sanatçıları,  sivil toplum kuruluşu temsilcileri, festivale katılan sanatçılar, öğretmenler, öğrenci velileri ve vatandaşlar katıldılar.

Fetav Çocuk konserinden  sonra  festival ile ilgili konuşmalar gerçekleşti. İlk konuşma Fetav yönetim kurulu üyesi ve festival komite başkanı Mustafa Şıkman tarafından yapıldı. Mustafa Şıkman’ın konuşmasından sonra Fethiye Belediye Başkanlığına vekaleten belediye meclis üyesi Mete Atay ile Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık  konuşma yaptılar…Festivalin önemini anlatan konuşmayı festival komite başkanı Mustafa Şıkman yaptı. Fethiye Festivalinin nasıl başladığını anlatan Şıkman, festival kapsamında okullarda da çok güzel çalışmaların olduğunu belirtti. Türkiye’de yaşanan terör olaylarından dolayı bazı konserlerde iptallerin olduğunu belirten Şıkman, “Yinede çok güzel konserlerimiz olacak. Uluslararası Fethiye Festivali kapsamında Dünya Müzikleri Şenliği dördüncü kez tertip edilecek. Bu şenliğin amacı Dünya müziklerini ve sanatçılarını Fethiye’de bir araya getirmek, her yıl yapılacak etkinliklerle, değişik ülkelerin kültürlerini kaynaştırarak dünya kültürüne, sanatına ve kardeşliğine hizmet etmektir. Ayrıca halkımızı ve gençlerimizi kendi müziğimiz dışında değişik kültür ve müziklerle tanıştırarak, ufuklarını genişletmek, evrensel barışa katkı sağlamak da amacın bir başka parçasıdır.” dedi.

Uluslararası Fethiye Festivali’nin, Fethiye’nin tanıtımı açısından önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Fethiye Belediye Başkanı Mete Atay, Fethiye’nin dünyada ve Türkiye’de sadece doğal güzellikleriyle tanındığını, kültürel zenginliklerinin geri plana bırakıldığına dikkati çekti. Fethiye’nin çok zengin kültürel mirasa sahip olduğunu ifade eden Atay, İlçenin kültürel zenginliğini tanıtıcı festivallerin sayısının arttırılması gerektiğine vurgu yaptı. Atay, “Çok büyük kültürel mirasın üzerinde oturuyoruz. Ama kültürel etkinliklerde pek bulunmuyoruz. Fethiye’yi doğal güzellikleriyle olduğu kadar kültürel mirasıyla da öne çıkarmalıyız. Bu festival Fethiye’nin kültürünü tanıtmak açısından çok önemli. Ayrıca bir diğer önemli yanı festivalin okullara ve gençlere taşınması. Bu başlı başına bir başarıdır ve geleceğe ışık yakan bir umuttur.” diye konuştu.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ise, “Kültürel ve sanatsal faaliyetler Fethiye’ye çok şey katacak. Turizm kenti Fethiye’yi tanıtmak adına çok renkli bir festival hazırlandı. Ülkemizde terörle mücadele var. Bunu hiçbir şekilde göz ardı edemeyiz. Bu nedenle karnaval yürüyüşünde eğlence ağırlığı düşük olacak. Ama katılımın yüksek olacağını tahmin ediyorum. Şehirlerin atar damarı kültürdür. Bizimde kültür hedefimiz Fethiye Üniversitesi. Bu hedefe çok yaklaşılıyor. Fethiye Üniversitesi açıldığı zaman bu Türk kültürel faaliyetler çok daha kapsamlı ve etkili yapılacaktır. Büyük kentlere üniversitelerin her anlamda çok büyük katkısı var. Fethiye’de de bu kültürel yapı geçmişten bu güne bu noktaya taşınmış. Emeğe geçenleri tebrik ederim” dedi.

Konuşmaların ardından Yunus Nadi Röportaj Yarışması, Öğrenciler Arası Fotoğraf Yarışması ve Fethiye festivalinin afiş yarışmalarında dereceye giren okulların öğrencilerine ödülleri protokol üyelerince verildi.

29.06.2017