Fethiye'de Tezhip Sergisi Açıldı 29 Nisan 2016 Cuma

Fethiye Belediye Kültür Merkezi'nde Tezhip Sanatçısı Sevil Mehdi, Raşide Baykal Uzun ve Azize Özcan'ın çalışmalarından oluşan Tezhip Sergisi açıldı. Açılan sergiyi, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur ziyaret ettiler. Sergi salonunu gezen Başkan Saatcı, "Salonda gördüklerimden çok etkilendim, verilen emeğe hayran kaldım. Hat sanatı ile tezhip sanatı iç içe girmiş ve müthiş eserler ortaya çıkmış. Emeklerinden dolayı hocalarımızı kutluyorum. Uluslararası her türlü sanata saygı gösteriyorum ama bu sanat Müslüman-Türk, yani bizim sanatımızdır. Bu nedenle tüm Fethiyelilerin bu el emeği, göz nuru eserleri görmelerini isterim. Sergi 1 Mayıs 2016 Pazar akşamına kadar açık olacak" şeklinde konuştu.

Tezhip Sanatı Nedir?

Tezhip Farsça bir kelimedir. Altın ile süsleme anlamına gelen tezhip, Ferman, berat ve Kur’an ayetleri gibi değerli evrak ve levhaların yüksek manevi değerini ifade etmek amacıyla gelişen bir sanat dalıdır.

Kanuni Sultan Süleyman Devri (1520-1566) tezhip sanatının en parlak dönemlerindendir. Tezhip çalışmalarında, özellikle zahriye, serlevha, sure başları ve hatime sahifelerinde zengin bir işçilik ön plana çıkar. Altının çokça kullanıldığı bu dönemin karakteristik rengi laciverttir.

Tezhipte temel malzeme altın ya da boyadır. Altın, dövülerek ince bir tabaka haline getirilmiş varak olarak kullanılır. Altın varak su içinde ezilip jelatinle karıştırılarak belli bir kıvama getirilir. Boya ise genellikle toprak boyalardan seçilirdi. Sonraları sentetik boyalar da kullanılmıştır.

Tezhip sanatçısı (müzehhip) bir kağıdın üstüne çizdiği motifi önce sert bir şimşir ya da çinko altlığın üstüne koyarak çizgileri noktalar halinde iğneyle deler. Sonra bu delikli kağıdı uygulanacağı zeminin üstüne koyarak delikleri yapışkan bir siyah tozla doldurur. Delikli kağıt kaldırıldığında motifin uygulanacak zemine çıktığı görülür. Bu motif iyice belirginleştirilip altınla ya da boyayla doldurularak tezhip meydana getirilir.

29.06.2017