Fethiye, ICSM Konferansına Ev Sahipliği Yapıyor 24 Nisan 2016 Pazar

Ankara Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Gelişim Üniversitesi, TOBB Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen 5. Uluslararası Superiletkenlik ve Manyetizma Konferansı başladı. Fethiye'de düzenlenen ve 6 gün sürecek olan konferansa 57 ülkeden 900 bilim adamı katılıyor.

Ölüdeniz’de bulunan Liberty Hotels Lykia’nın konferans salonunda gerçekleştirilen Konferansın açılış oturumuna Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da katıldı. Komite Başkanı Prof. Dr. Ali Gencer’in konuşmasıyla başlayan konferansta Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, bilim adamlarına, Prof. Dr. Ali Gencer’e, Rektör Erkan İbiş'e ve konferansa ev sahipliği yapan Liberty Hotels Lykia ailesine teşekkür ederek bir konuşma yaptı. Başkan Saatcı konuşmasında, "Hayatı güzelleştirme inadında olan bir yerel yönetici olarak, bilimin inatçılığına, yenileştirileceğine ve dünyayı güzelleştirme sevdasına ev sahipliği yapmak, Siz değerli konuklarımızı Fethiye’de ağırlamak, yaşama ve öğrenme sevincimizi bir kat daha artırıyor. Türklerin geçmiş tarihinde, bilim öncülerimizden Biruni, Alzami, Farabi, Caferi ve Zemahşeri gibi bilim adamlarımız, ortaçağın bilim dünyasını onurlandırmış, cebir ve trigonometriği keşfederek,müspet bilimlerde büyük ilerleme kaydetmişlerdi. O çağlarda, yani ortaçağda, batıda bilim dili Latince iken, doğuda Arapçaydı. O yüzden, bu Türk bilim adamlarının eserleri Arapça yazılmıştır. Alman, İngiliz, Fransız bilim adamlarının eserlerinin Latince yazıldığı gibi. Değerli konuklar, kıymetli akademisyenler, Sizler sadece bu konferansta bilime katkıda bulunmayacaksınız. Aynı zamanda insanlığın aydınlanma serüvenine katkı sağlayacaksınız. Yapacak olduğunuz çalışmalarla, bilime ve insanlığa katkılarınızla, dünyamız daha yaşanılabilir bir hale gelecektir. Konferansın amacına ulaşması temennisi ile hepinize saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 5 saat süren konferansın açılış programının sonunda gazetecilere açıklama yapan ve konferansın Fethiye’de yapılmasının nedeni olarak Başkan Behçet Saatcı’nın gösterdiği hizmet anlayışı olduğunu belirten Komite Başkanı Prof. Dr. Ali Gencer, "Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiği günlerde kongre organize etmenin oldukça zor olduğunu ancak buna rağmen kongreyi başarıyla başlattıklarını belirten Gencer “57 ülkeden katılım olduğu kongrede 900 katılımcımız var. Bu konferans ülkemiz için çok önemli. Türkiye’ye değerli bilim insanları 2008 yılından beri geliyor. Devlet büyüklerimize bu işin önemli olduğunu, 2023 hedeflerine ulaşması bakımından katma değerli ürünlerin üretilme kapasitesi olduğunu, Türkiye’nin bunu tek başına yapmakta zorlanacağını o yüzden gelişmiş ülkelerin enstitüleriyle ortaklaşa çalışmalar yapılarak mümkün olacağına inanan bir bilim insanı olarak 2008 yılında bu konferansı başlattık” dedi.

"TUİK'in güvensiz bulduğu Fethiye'ye 57 ülkeden 900 akademisyen geldi".

5. Uluslararası Superiletkenlik ve Manyetizma Konferansı'nın açılış programının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, “İşin iki boyutu var. Birincisi burada bilimsel kongrenin yapılıyor olması sadece ülkemize değil, dünya insanlarına ve yaşamlarımızı da etkileyecek, sonuçlar doğuracak bilimsel bir çalışmadır. Türkiye’nin turizmde sıkıntıda olduğu bir süreçte Fethiye’de TUİK tarafından Türkiye’nin en güvensiz ili seçilen Muğla’nın bir ilçesinde 57 ülkeden 900 tane akademisyen topluyorsunuz. Burada bilimsel kongrenin dışında Fethiye’nin tanıtımına da çok büyük katkı yapacaklar. Buraya gelen bilim insanları bir nevi bizim gönüllü turizm elçimiz olacak çünkü gittikleri ülkelere Fethiye’yi anlatacaklar” dedi.

21.07.2017