Skip Navigation Links

Haber Detay


Alim Karaca’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı


Alim Karaca’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. 212 sayılı “Basın İş Kanunu”nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak 1961’den bu yana Çalışan Gazeteciler Günü'nün kutlandığını hatırlatan Karaca mesajında; “maddi manevi her türlü imkânsızlığa, yaşadıkları baskılara ve zulümlere rağmen ilgili yasanın kabulünden bugüne dek geçen 63 yılda canları pahasına topluma gerçekleri duyurmaktan, doğruları araştırıp yazmaktan yorulmayan medya mensuplarının hakkı ödenmez.” dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Yazılı ve görsel medyanın, halkın haber alma hakkı için çalışmasının ve bunu yaparken de bağımsız olmasının, gerçek demokrasilerdeki en temel hak ve özgürlüklerden birisi olduğunu belirten Karaca, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Aslında 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nün, gazetecilerin toplumdaki önemli rolünün ve toplumun haber alma özgürlüğünün vurgulandığı, medya mensuplarının öneminin ve değerinin tekrar takdir edildiği bir gün olarak kutlanması gerekiyor. Bu özel gün, gazetecilik mesleğinin zorluklarına bir kez daha dikkat çekilen, basın mensuplarının bağımsızlık, tarafsızlık ve doğruluk ilkelerine olan katkılarının kutlandığı bir gün olmalıdır.

Ancak ülkemizde gazetecilik son yıllarda sürekli artan baskılar sebebiyle yapılması en zor mesleklerden biri haline gelmiş bulunuyor. Ne yazık ki bu 10 Ocak'ı da düşünceleri nedeniyle cezaevlerinde tutulan gazetecilerin çok olduğu, medya mensuplarının politik düşünceleri, yazıları ya da haberlerinden dolayı fiilen saldırıya uğradıkları, pek çok medya mensubunun sudan sebeplerle işlerinden çıkartıldığı bir ortamda karşılıyoruz.

Oysa ki, yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü güç olan medyanın çalışmalarının hükümet tarafından çeşitli biçimlerde engellenmesi, medyanın tek ses haline getirilmek istenmesi demokrasimizin önündeki en büyük engellerdendir. Ülkemizdeki medya organlarının özgürlükleri bir an önce sağlanmalı ve medya mensuplarının çalışma şartları iyileştirilmelidir. Basının görevini yapabilmesinin ilk koşulu, basın özgürlüğünün sağlanmasıdır. Demokrasinin olmazsa olmazı, özgür bir medya ve düşüncelerin özgürce tartışılabildiği bir ortamın varlığıdır.

Fethiye Belediyesi olarak, şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışıyla, bundan sonra da medyayla işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz. İçinde bulundukları maddi ve manevi her türlü imkânsızlığa rağmen görevini yapan başta şehrimizin basın emekçileri olmak üzere, bu mesleği ahlak kuralları çerçevesinde onuruyla yapan, topluma canları pahasına gerçekleri duyurmaktan, doğruları araştırıp yazmaktan yorulmayan tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum. Kendilerinin hakkı asla ödenmez. Bu zorlu ve onurlu mesleğe ömrünü adamış Hasan Fehmi bey gibi, Hasan Tahsin gibi, Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı ve isimlerini tek tek sayamadığım pek çokları gibi bugün artık aramızda olmayan basın emekçilerini bu yıl da saygıyla ve rahmetle anıyorum.”