Skip Navigation Links

Haber Detay


BİRLEŞİK KRALLIK TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİNDEN FETHİYE BELEDİYESİNE ZİYARET


Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Muğla’ya gelen Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Jill Morris ve beraberindeki heyet, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’ya makamında resmi bir ziyarette bulundu.

Türkiye’ye yeni atanan Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Jill Morris, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette İngiltere Fethiye Fahri Konsolosu Mustafa Şıkman, Büyükelçilikte görevli Konsolosluk İşleri Direktörü Neale Jones,  Muğla Bölge Muavin Konsolosu Nazlı Hamitoğlu, Anti-Terör Farkındalık Proje Koordinatörü Johanne Lamirande, Anti-Terör Polis temsilcisi Alan Judd, Adalet ve İçişleri Bakanlığı İrtibat Yetkilisi Abigale Grove, İrtibat Savcısı Holly Scott Mason, İngiltere Fethiye konsolos yardımcıları Ahmet Dördüncü, Birsen Yılmaz ve Başkanlık Danışmanı, emekli diplomat Yavuz Topateş hazır bulundular.

Ziyaretinden ötürü Büyükelçi Morris’e teşekkür eden Belediye Başkanı Alim Karaca, “Fethiye’de ve genel olarak bölgede son 2-3 yılda pandemi ve büyük yangınlar dolayısıyla zor dönemler yaşadık. Bu yıl ise gerek Türkiye’de, gerekse Avrupa ülkelerinde yaşanan yüksek enflasyonist ortam nedeniyle turizm sektörü beklenen rakamlara ulaşamadı. Fethiye’deki büyük otellerimiz belirli bir çizgiyi yakalamalarına rağmen, aynı şeyi butik otellerimiz için maalesef söyleyemiyoruz” dedi.

Çok uzun yıllardır Fethiye için ana hedef kitlenin Birleşik Krallık vatandaşları olduğunu vurgulayan başkan Karaca, “Her yıl Birleşik Krallık’tan yüzbinlerce misafiri ağırlıyoruz. Ayrıca, ilçemizde 5400 kadar Birleşik Krallık vatandaşı yerleşik durumda bulunuyor. Fethiye’nin Birleşik Krallık vatandaşları ile ilişkileri her zaman çok sıcak ve çok dostane oldu. Şehrimizin turizmi için önemli bir paya sahipler. Zaten kendileri de bunu hep ifade ediyorlar. Bu dostane ilişkiler bundan sonra da aynı şekilde devam edecektir” dedi. Başkan Karaca; “Hedefimiz Fethiye’deki turizmi hem 12 aya yaymak, hem de turizmi çeşitlendirmek. Bunun için çalışmalarımız yoğun bir biçimde devam ediyor. Özellikle eko-turizm konusuna önem veriyoruz. Dünyanın en turistik destinasyonlarına baktığımızda önümüzdeki yıllarda turizmin deniz-kum turizminden kültür turizmine yöneliş öngörüyoruz. Ama bu konuda hazırladığımız projeler maalesef Ankara’da bürokrasiye takılıyor. Tarih ve turizmin iç içe olduğu ilçemizde, kırsal alanlarda tarıma ayrı bir önem veriliyor. Yaklaşık 30bin dönüm kapalı alanda seracılık yapılıyor ve ürünler başta Rusya olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ihracat gerçekleştiriliyor.” ifadelerini kullandı.

Yıllar önce tatil için geldiği Fethiye’de bu kez Büyükelçi olarak bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu, Birleşik Krallık vatandaşlarının yoğun olduğu Fethiye gibi yerlerde dönem dönem belli kurumları ziyaret ederek bu bölgelerdeki İngilizlerin yaşamlarını güvenli bir şekilde sürdürmeleri, İngiliz turistlerin ise güvenli olarak tatil yapabilmeleri için temaslar yaptıklarını dile getirdi.

 

Büyükelçi Jill Morris; “Birleşik Krallık’tan Muğla’nın her yerine ilgi var ama özellikle Fethiye’ye ve Marmaris’e yönelik biraz daha fazla ilgi gözlemliyoruz. Fethiye doğal güzellikleri, masmavi denizi ve misafirperver insanları ile gerçekten harika bir turizm destinasyonu” dedi.

Türkiye’ye gelen İngiliz turist sayısında 2023 yazında önceki yıllara nazaran % 20 civarında bir artış olduğunu söyleyen Büyükelçi Jill Morris, gelecek sezon ise Türkiye’ye 4 milyondan fazla İngiliz turistin gelmesinin beklendiğini ifade etti. Sağlık turizmi konusunda da İngilizlerin Türkiye’yi yöneldiklerini belirten Büyükelçi Jill Morris, Türkiye’deki kaliteli sağlık hizmetlerinden daha çok yararlanmak istediklerini, iki ülkenin Sağlık Bakanlıkları arasında bu yönde temasların sürdüğünü söyledi.

Ziyaretin sonunda Başkan Karaca, Büyükelçi Jill Morris’e ve konuk heyet üyelerine Fethiye’nin yöresel ürünlerinden oluşan hediye setleri takdim etti.